Metaaldetectie,iets voor u?

Zoeken met een metaaldetector, iets voor u?
Metaaldetectie, een spannende hobby!
Wie nog nooit met een metaaldetector heeft gewerkt kan zich moeilijk voorstellen wat er zoal onder de grond ligt en waar. Iemand die eens meegaat met een wat meer ervaren metaaldetector amateur zal al gauw met grote ogen toekijken wat er allemaal uit de grond word gehaald.
Het is niet alleen maar een beetje heen en weer zwaaien met een metaaldetector en bij een piep de buit opgraven. Het gaat veel verder en hoe ver dat gaat hangt van uzelf af. Gaat u zich verdiepen in de plaatselijke geschiedenis, vergelijkt u oude kaarten met nieuwe kaarten? Dan kunt u op plekken komen waar u in een mum van tijd mooie vondsten uit de grond haalt. Geen geschiedenis liefhebber? De stranden, weilanden en vooral akkers zijn zeer geliefd bij metaaldetector amateurs.

Wat kan men zoal vinden met een metaaldetector?
Afhankelijk van de plek waar men zoekt haalt men uit de Nederlandse bodem oude gespen, munten, gewichten, knopen, penningen, vingerhoedjes en allerlei soorten sieraden uit de grond. Mantelspelden, zeer oude bijlen, dolken zijn ook enkele voorbeelden. U staat versteld van wat er allemaal gevonden wordt. Zelfs voorwerpen die u niet zult herkennen maar toch een verhaal hebben. Door het voorwerp te laten determineren (laten onderzoeken door kenners) komt u meer te weten over het voorwerp. U zult veel muntjes uit alle tijden vinden. Dat kan varieren van een 1 cent uit 1920 tot bijvoorbeeld keltische munten

De voorwerpen kunnen van verschillende metalen zijn zoals goud, zilver, brons, tin, lood, messing, aluminium, ijzer.
De voorwerpen kunnen hedendaags zijn, dit zijn vaak vondsten die men op een recreatie terrein of strand zal vinden maar op plekken waar men al jaren en jaren leeft worden vondsten gedaan van honderden en honderden jaren oud. Vondsten van 1100 jaar voor christus is geen uitzondering. Soms zelfs zo oud dat het voorwerp afhankelijk van het metaal in de loop van de tijd moeilijk te herkennen is. Zo gaat het lang niet altijd. Er komen munten, gewichten, gespen, spelden, sieraden etc. naar boven alsof ze er nog niet lang liggen maar wel een datering hebben van honderden jaren geleden. Op munten is dat zelfs nog af te lezen.

Nu zult u misschien denken: ‘de bodem raakt op den duur toch wel een keer leeg? Zolangzamerhand is de bodem toch wel door iemand met een metaaldetector bezocht en valt er niets meer te vinden? Absoluut niet! Dit om diverse redenen en dat zal u later duidelijk worden.

Er komen voorwerpen uit de grond die leuk zijn voor eigen verzameling maar er komen ook vondsten naar boven die voor een archeoloog, historicus of museums enorme waarde hebben. Dan gaat het lang niet altijd om het metaal. Het hoeft geen goud te zijn. Er zijn laatst eens reeks zilveren munten (waren het er 25?) gevonden, nog aan elkaar verpakt, totale waarde € 10.000! Niet vanwege het zilver maar vanwege de unieke historische waarde.

Ervaren mensen die gebruik maken van een metaaldetector en bijzondere vondsten hebben gedaan, stellen hun vondsten wel eens (tijdelijk) ter beschikking aan een museum. Sommige museums kopen ze op. Anderen verkopen hun vondsten weer aan verzamelaars. Er worden zo nu en dan bijzondere vondsten gedaan die uniek zijn, zo uniek dat het de kranten bereikt. soms zelfs dat het de hele wereld over gaat.
Nu klinkt het misschien alsof de bodem bezaait ligt met allerlei kostbaarheden. Meteeldetectie is een fantastische hobby en iedereen heeft zijn eigen interesse in het vinden van voorwerpen.

Er zijn mensen die zich specialiseren in het zoeken op bepaalde vondsten. Vondsten uit bepaalde periodes uit de historie (romeins, keltisch, WOII). Er zijn mensen die zoeken op het strand naar verloren sieraden en kleingeld die mensen de afgelopen zomerdagen hebben verloren, er zijn mensen die zoeken op militaria. Te denken valt aan persoonlijke spullen van militairen uit de eerste en vooral de tweede wereldoorlog. Er zijn mensen die zich verdiepen in oude kaarten, boeken en zo op plekken komen waar vroeger handelsroutes hebben gelegen. Op die routes zijn veel spullen verloren, verstopt tegen rovers of rovers die hun buit tijdelijk verstoppen maar nooit meer terugkeren. Ze zitten nog steeds onder de grond.

Er zijn ontzettend veel merken en type metaaldetectoren op de markt en elke detector heeft zijn prijskaartje. Welke moet ik nu kiezen? ‘De duurste zal wel de beste zijn!’